poniedziałek, 4 lutego 2013

Sałatka z krewetkami

To że bardzo lubię sałatki to już wiadome :) dlatego dziś kolejna a z nią bardzo miłe doświadczenie ... wraz ze znajomymi postanowiliśmy zjeść ją bez sztućców :) ubaw .. mówię Wam, czekam w Łodzi na knajpę gdzie będzie trzeba jeść dłońmi ... taak!... marzy mi się finger food :)


- krewetki 31/40
- pomidory cherry
- mix sałata PARTY Fit & Easy
- bagietka lub bułka
- 50 g irlandzkiego sera cheddar
- dwa ząbki czosnku
- sos cezar
- dwie łyżki oliwy


Przygotowujemy sos. Kroimy pomidory na połówki a bagietkę na małe talarki. Ser cheddar ścieramy na drobnych oczkach i posypujemy bagietkę, którą podpiekamy w opiekaczu lub piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 5 min.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy całe dwa ząbki czosnku tylko lekko rozgniecione, takim sposobem aromatyzujemy oliwę. Smażymy krewetki na oliwie. W przypadku kiedy kupujemy surowe, trzeba je wrzucić do wrzątku z łyżką soli i cukru i gotować 30 sekund. Obsmażamy ugotowane krewetki po 1,5 min z każdej strony.
Na talerzu układamy nasz mix sałat, polewamy sosem, wrzucamy pomidory, układamy krewetki i podajemy z chrupiącą bagietką.

smacznego
d.



mix sałat użyty do przepisu

1 komentarz: