środa, 6 lutego 2013

Żołądki drobiowe

 Ostatnio dużo rozmawiałem z moją znajomą o podrobach ... doszliśmy do wniosków, że nie jest to nic nowego a wręcz starego :) Dla nas jest to coś dziwnego, co nie przechodzi nam przez myśl a co dopiero przez gardło a dla naszych babć była i jest to normalność ... dlatego ku naszym babciom dziadkom dziś żołądki drobiowe :)


- 0,5 kg żołądków drobiowych
- opakowanie włoszczyzny mrożonej
- opakowanie groszku mrożonego
- rukola Fit & Easy
- 0,5 l. śmietany 36%
- 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz


Żołądki myjemy i oczyszczamy, następnie gotujemy dodając połowę opakowania włoszczyzny, liść laurowy, sól i pieprz. Gdy żołądki się ugotują wyjmujemy je z wody i odsączamy.

Na patelni rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy drugą część włoszczyzny. Lekko podsmażamy, dodajemy żołądki i zalewamy śmietaną. Dusimy około 15 minut, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy rukolę.
W osolonej wodzie gotujemy zielony groszek, odcedzamy i miksujemy z dodatkiem masła oraz śmietany na puree. Puree układamy na talerzu wraz z żołądkami z patelni.

smacznego
d.


przepis poznałem na warsztatach z polska-gotuje.pl

rukola użyta do przepisu

1 komentarz:

  1. Ja bardzo lubię żołądki drobiowe i uważam, że niesłusznie są traktowane po macoszemu w naszych kuchniach. Fajnie, że pokazałeś przepis, może więcej osób po nie sięgnie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń