- 0,5 kg żołądków drobiowych
- opakowanie włoszczyzny mrożonej
- opakowanie groszku mrożonego
- rukola Fit & Easy
- 0,5 l. śmietany 36%
- 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
Żołądki myjemy i oczyszczamy, następnie gotujemy dodając połowę opakowania włoszczyzny, liść laurowy, sól i pieprz. Gdy żołądki się ugotują wyjmujemy je z wody i odsączamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy drugą część włoszczyzny. Lekko podsmażamy, dodajemy żołądki i zalewamy śmietaną. Dusimy około 15 minut, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy rukolę.
W osolonej wodzie gotujemy zielony groszek, odcedzamy i miksujemy z dodatkiem masła oraz śmietany na puree. Puree układamy na talerzu wraz z żołądkami z patelni.
smacznego
d.
przepis poznałem na warsztatach z polska-gotuje.pl
rukola użyta do przepisu |
Ja bardzo lubię żołądki drobiowe i uważam, że niesłusznie są traktowane po macoszemu w naszych kuchniach. Fajnie, że pokazałeś przepis, może więcej osób po nie sięgnie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń