poniedziałek, 26 listopada 2012

Burger (po prostu)

Tak wiele się działo ostatnimi czasy ... Restaurant Day, który pochłaniał mi wiele czasu w głowie bo ciągle o nim myślałem ... i oczywiście s'poco loco, które pochłania mi czas fizycznie, bo jestem ciągle w lokalu ... dzień wolny to dzień dla bloga, dlatego siedzę i piszę :)
Czas na gwiazdę Restaurant Day - Burger Dana na bogato :)

- bułka z sezamem
- mielona karkówka wołowa
- mielona łopatka wieprzowa
- mix sałat
- ketchup
- młynek Pieprz Czarny Prymat
- cebula czerwona
- pomidor
- ser żółty Cheddar 
- młynek Sól Morska Prymat


Wszystko zależy też od Was .. jakie mięso lubicie. Ja do hamburgerów lubię mięso mieszane, dlatego mieszamy mięso wołowe i wieprzowe doprawiając świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.
Bułki po przekrojeniu na pół, grillujemy lub opiekamy razem z serem w opiekaczu. Z mielonego mięsa formujemy płaskie kotlety (około 170 gram) i grillujemy je na grillu lub smażymy bez tłuszczu na patelni. Gdy wszystkie składniki mamy gotowe możemy przystąpić do najlepszej zabawy czyli składania. Obie połówki bułki smarujemy sosami, jeden sos na połówce. Kładziemy sałatę, nasz kotlet, cebulę, pomidor a przykrywamy drugą połówką bułki.

Smacznego
D.

Gdy np sami wypieczecie bułki, można je wypiekać malutki i wtedy jest to idealna przekąska na przyjęcia :)




Zdjęcia zostały wykonane dzięki współpracy z MWW Studio - Jakub Wilczek


przepis wykonany dzięki współpracy z Prymat

2 komentarze: