czwartek, 29 listopada 2012

Zupa grzybowa z podgrzybków

zupa grzybowa
Każdy ją jadł, każdy ma swoje zdanie. U mnie w Danny Kitchen też się pojawiła. Już niebawem wigilia więc chyba nie zabraknie jej na Waszych stołach :) Prosto z lasu dla Was :)

- bulion drobiowy 1 l.
- marchewka 1 szt
- 2 garście podgrzybków
- sól
- pieprz
- cała gałka muszkatołowa KAMIS
- masło


Jedna z prostszych zup jakie robiłem.
1. Nasze podgrzybki oczyszczamy i smażymy na maśle w garnku wraz z pokrojoną marchewką (jeśli przy gotowaniu bulionu ostała nam się marchew to nie potrzebujemy jej podsmażać, choć ta z patelni nadaje całkiem innego aromatu).
2. Gdy będzie czuć w kuchni nasze grzyby, czyli po około 10 min smażenia, doprawiamy je solą i wlewamy bulion. Czekając aż się zagotuje.
3. Po zgotowaniu doprawiamy pieprzem i gałką i gotujemy jeszcze około 10 min.

można podawać zabielany lub też z makaronem, moja wersja na Restaurant Day wyglądała akurat tak :)

Smacznego
D.




zdjęcia wykonane dzięki współpracy z MWW Studio - Jakub Wilczek


przepis powstał dzięki pomocy firmy KAMIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz