wtorek, 29 stycznia 2013

Chłodnik litewski

Wiem, że teraz nie pora na takie zupy, ale ... ten chłodnik akurat nie ma konkurencji :) UWIELBIAM go ... kocham chrupiące kawałki ogórka ... ktoś zarzuci, że nie sezon, że to i tamto ... jak ktoś ma dojście do botwiny to koniecznie musi ... a jak nie to też zaraz przekonacie się jak przygotować ten chłodnik nie w sezonie ... zapraszam


składniki na 3 osoby:
- 300 ml kefiru
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- jednodniowy sok z buraków lub barszcz czerwony w butelce
- ogórek zielony
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- ugotowane jajo na twardo


Wszystkie składniki myjemy i kroimy w drobną kostkę (ogórek, rzodkiewkę, szczypiorek).
Mieszamy kefir z śmietaną i naszym barszczem ... dodajemy wszystkie cudownie chrupiące warzywa i mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek.
Na samym końcu dokładamy ugotowane jajo ... magia :)

smacznego
d.




2 komentarze:

  1. o matko jak pieknie wygląda! zapisuje sobie i na pewno z przepisu skorzystam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) w takim razie życzę powodzenia i czekam na relację :)

      Usuń