składniki na 2 osoby:
- 100 g gorgonzoli
- 80 g sera typu parmezan
- 200 ml śmietany kremówki
- gałka muszkatołowa
- RUKOLA Fit & Easy
- sól
- łyżka oliwy
- 200 g ziemniaków
- 200 g szpinaku w liściach
- 100 g mąki pszennej
- 1 żółtko
Ziemniaki gotujemy w mundurkach (czyli nie obierając ich, tylko myjąc). Po ugotowaniu obieramy i ubijamy lub mielimy w maszynce do mięsa.
Szpinak smażymy na łyżce oliwy, doprawiamy solą i odstawiamy do ostygnięcia.
Łączymy ziemniaki, szpinak , mąkę, żółtko i sól. Zagniatamy i wyrabiamy szpinakowe kopytka.
Na patelni podgrzewamy śmietanę wraz z gorgonzolą i parmezanem, które powinna się rozpuścić, doprawiać gałką muszkatołową. Regulując moc grzania, nie dopuszczamy do zagotowania się sosu. Solimy do smaku.
Ugotowane w między czasie kopytka dokładamy do sosu i całość mieszamy ... dorzucamy do naszych klusek w sosie garść rukoli i wykładamy na talerz ... dekorując rukolą i parmezanem.
smacznego
d.
RUKOLA użyta do przepisu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz