czwartek, 31 stycznia 2013

Kopytka szpinakowe w sosie serowym

Cykl przepisów nauczonych się ciąg dalszy :) .. słuchajcie ... coś co mnie TOTALNIE urzekło ... nie dość że ja uwielbiam kopytka to do tego połączone z szpinakiem ... i jakby tego było mało .. ser pleśniowy ... tego nie można opisywać ... to trzeba ugotować :)


składniki na 2 osoby:
- 100 g gorgonzoli
- 80 g sera typu parmezan
- 200 ml śmietany kremówki
- gałka muszkatołowa
- RUKOLA Fit & Easy
- sól
- łyżka oliwy

- 200 g ziemniaków
- 200 g szpinaku w liściach
- 100 g mąki pszennej
- 1 żółtko



Ziemniaki gotujemy w mundurkach (czyli nie obierając ich, tylko myjąc). Po ugotowaniu obieramy i ubijamy lub mielimy w maszynce do mięsa.
Szpinak smażymy na łyżce oliwy, doprawiamy solą i odstawiamy do ostygnięcia.
Łączymy ziemniaki, szpinak , mąkę, żółtko i sól. Zagniatamy i wyrabiamy szpinakowe kopytka.
Na patelni podgrzewamy śmietanę wraz z gorgonzolą i parmezanem, które powinna się rozpuścić, doprawiać gałką muszkatołową. Regulując moc grzania, nie dopuszczamy do zagotowania się sosu. Solimy do smaku.
Ugotowane w między czasie kopytka dokładamy do sosu i całość mieszamy ... dorzucamy do naszych klusek w sosie garść rukoli i wykładamy na talerz ... dekorując rukolą i parmezanem.

smacznego
d.


RUKOLA użyta do przepisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz