Poznałem ten przepis jakiś czas temu na jednych z Warsztatów z polska gotuje ... dzięlę się jednak z Wami nim, bo jest na prawdę prosty i szybki ... czyli tak jak lubimy z zapracowanym świecie :)
składniki na 2 osoby:
- 200 g polędwiczki wieprzowej
- 1 łodyga selera naciowego
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 4 łyżki oliwy
- pół puszki pomidorów
- jedna marchewka
- jedna pietruszka
- sól, pieprz
- makaron casarecce lub taki jaki lubicie
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone w cienkie paski warzywa (marchew, pietruszka, seler). Zdejmujemy nasze warzywa. Polędwicę kroimy w około 1 cm kostkę i podsmażamy na patelni, gdy mięso będzie usmażone wrzucamy do niego nasze warzywa. Gdy całość znów osiągnie wysoką temperaturę dolewa wino. Po wyparowaniu alkoholu dodajemy pomidory.
Wszystko dusimy około 10 minut.
Makaron gotujemy al dente i dodajemy do przygotowanego sosu ragout.
Całość mieszamy i układamy na talerzu dekorując np rukolą i parmezanem
smacznego
d.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz