poniedziałek, 3 grudnia 2012

Wątróbka z cebulą

Jest wiele wersji, sposobów ... mniej lubianych i bardziej lubianych. Mi osobiście ta klasyka wątróbki kojarzy się z domem ... babcia robiła wspaniałą. Bywała już z malinami, ostatnio z wiśniami a dziś po prostu z cebulą :)

- wątróbka drobiowa 300 g
- trzy cebule białe
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- mąka

1. Na początku obieramy cebulę i kroimy ją tak jak lubimy, moja wersja to pół księżyce.
2. Pokrojoną cebulę smażymy na oliwie do momentu kiedy będzie szklista i miękka, możemy podsypać solą by zmiękła. Po usmażeniu zdejmujemy ją i odkładamy na bok.
3. Na patelni rozgrzewamy masło. Wątróbkę odtaczamy lekko w mące i smażymy na maśle 2 min z każdej strony. Jeśli ktoś lubi miękką wątróbkę to radzę ją namoczyć w mleku, ja osobiście lubię jak ona jest taka lekko twardawa. Tak mam :)
4. Po usmażeniu wątróbki dokładamy do niej usmażoną cebulę i wszystko razem trzymamy razem jeszcze przez chwilę by smaki się połączyły i na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego
D.



2 komentarze: