czwartek, 13 grudnia 2012

Ciasto krówka

Ciemno, zimno, nieprzyjemnie ... proponuję byście zrobili herbatę i usiedli do kawałka ciasta ... a może akurat wypadnie na moją KRÓWKĘ :)

- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 250 g mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 paczki herbatników
- mleko słodzone gotowane (puszka)
- 0,5 l śmietanki do ubijania
- tabliczka gorzkiej czekolady
- laska wanilii KAMIS


Biszkopt:
1. Oddzielamy żółtko od białek z wszystkich jaj ale do biszkoptu wykorzystamy tylko 3.
2. Mieszamy trzy żółtka z octem i proszkiem.
3. Ubijamy trzy białka na sztywną pianę, następnie dodając pół szklanki cukru ciągle mieszamy. Gdy piana będzie i sztywna i słodka dodajemy mieszankę z żółtkami i mąkę.
4. Masę wykładamy w średniej wielkości blaszce (bo nie zależy nam by był wysoki) i pieczemy 30 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Mascarpone:
1. Resztę żółtek ucieramy razem z trzema łyżkami cukru w kąpieli wodnej. Gdy cukier się rozpuści a żółtka lekko zaparzą zdejmujemy z ognia i dokładamy serek mascarpone, wydrążoną laskę wanilii i namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę.

Krówka:
1. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu nakładamy odpowiednio wymieniając od dołu :
- biszkopt
- krem z mascarpone
- herbatniki
- mleko skondensowane słodzone gotowane
- ubitą na sztywno śmietankę
- startą gorzką czekoladę

Wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę a po godzinie .... smacznego
D.




zdjęcia wykonane dzięki współpracy z MWW Studio - Jakub Wilczek


produkty od firmy KAMIS

2 komentarze:

  1. No i zrobiłam się głodna :<

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie. Na ile osób jest to ciasto??? :/ Pilnie szybko potrzebuje odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń