roladki z łososia i pieczonej papryki |
Warsztaty zaczęły się od wspólnego spotkania w Restauracji "Smaki Warszawy", gdzie szef kuchni Kamil Kosnowski przygotował dla nas 8 przystawek. Wszystkie dania mogliśmy zjeść a nawet powinniśmy, ponieważ następnego dnia musieliśmy je wszystkie przygotować sami. Spotkanie zakończyło się miło ... rozmowy, kawa .. każdy wrócił do domu by jutro móc przystąpić do ciężkiej pracy.
ser kozi na rukoli z sosem z czarnej porzeczki |
Każdy z uczestników pracował w parach przy jednym stanowisku ... mi udało się akurat tak ustawić, że miałem sam całe stanowisko dla siebie :) Miejsce było bardzo fajnie wyposażone. Każdy miał swój zlew, płyty indukcyjne, noże, przyprawy, zioła, zastawę, miski, patelnie ... generalnie wspaniale.
Każdy z uczestników otrzymał MENU wraz z przepisami i wszyscy przystąpiliśmy do pracy. Musiałem wykonać sam wszystkie 8 przystawek. Mniej więcej czas na przygotowanie jednej było 35 min, następnie można było swoje danie skonsumować popijając wodą Augustowianką :) ... i tak aż do 8 dań.
W trakcie trwania Warsztatów program TVP 2 nagrywał relację do "Pytanie na Śniadanie", która ukaże się niebawem w TV.
MENU zaplanowane na Warsztaty składało się z:
- Bliny z łososiem i kawiorem
- Roladki z łososia, pieczonej papryki i twarożku ziołowego
- Szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim
- Bryndza z karmelizowanym jabłkiem i buraczkami
- Kozi ser w panierce z pestek słonecznika z sosem z czarnych porzeczek na rukoli
- Łosoś pieczony z grzybową krustą
- Wątróbka z sosem malinowym na sałacie
- Tatar z łososia i truskawek z zielonym i czerwonym pieprzem oraz miętą
Po wszystkim wróciłem bardzo szczęśliwy i zainspirowany do Łodzi. Czas Warsztatów był bardzo owocny .. wspaniali ludzi, dobrzy blogerzy a przede wszystkim, wybitni kucharze :)
wątróbka z sosem malinowym - najlepsza pozycja spotkania (moim zdaniem) |
Menu ,jak i atmosfera była jak zawsze cudowna:) Cieszę się, że dzięki tym warsztatom mogę poznawać fajnych ludzi i trafiać na takie fajne blogi jak ten! Ja dziś wstawilam serek kozi z sosem z czarnej porzeczki. Pozdrawiam i mam nadzieję, że widzimy się na następnych warsztatach :)
OdpowiedzUsuńŚwietne doświadczenie,zazdroszczę takich warsztatów!
OdpowiedzUsuń