poniedziałek, 18 czerwca 2012

Kurczak z Pałacu Smoka z fasolką szparagową

Dużo się działo ostatnim czasem. Kilka projektów, które trzeba było zrealizować ... blog niestety spadł na boczny tor. Wesele, Rajd Czarnocin, ostatnio Warsztaty w Warszawie ... teraz przygotowania do castingu w Krakowie ... trzymajcie kciuki :)
Mimo bardzo wysokiej temperatury w mieszkaniu, która powoduje, że nic się nie chce, ugotowałem dziś KURCZAKA  W CHIŃSKIEJ MARYNACIE Z FASOLKĄ I PURE Z ZIEMNIAKÓW:

- filet z kurczaka
- fasolka szparagowa
- ziemniaki
- średnia cebula
- sól, pieprz
- kawałek masła
- oliwa z oliwek

MARYNATA:
- sos sojowy
- czosnek
- miód
- imbir
- papryczka chili (połowa)
- ocet winny lub spirytusowy

Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż lub w paski, to zależy od nas, jak lubimy. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i marynujemy w niej kurczaka minimum 40 min. W tym czasie gotujemy ziemniaki i fasolkę w osobnych garnkach. Gdy ziemniaki będą miękkie odcedzamy i dodajemy masło, ugniatamy na gładką masę. Fasolkę odcedzamy. Rozgrzewamy oliwę. Kurczaka smażymy z obu stron na złoty kolor. W marynacie znajduje się miód, który po pewnym czasie zacznie karmelizować i stworzy ciemno brązową glazurę na naszym kurczaku. Jeśli smażyliśmy duże płaty to po usmażeniu i odpoczęciu mięsa kroimy go w paski. Następnie jeszcze raz podgrzewamy w wytworzonym sosie. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie.
Wykładamy pure na talerz, przykrywamy cebulką. Fasolkę polewamy sosem z naszym kurczakiem.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Fasolka szparagowa orientalnie, podoba mi się ;D

    OdpowiedzUsuń