
składniki na 2 porcję:
- makaron spaghetti 150 gram
- dwie garści pomidorów koktajlowych
- około 16 krewetek całych
- ząbek czosnku
- mała biała cebula
- oliwa z oliwek
- sól
- przecier lub pomidory z puszki (opcjonalnie)
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą. Umyte krewetki smażymy wraz z cebulą i czosnkiem na złoto-różowy kolor. Kroimy pomidorki na połówki i dodajemy je do krewetek smażąc chwilę. Jeśli nasze pomidorki są mało wodniste można sos uzupełnić przecierem lub pomidorami z puszki. Solimy. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i po ugotowaniu dodajemy do naszego sosu odcedzony. Wszystko razem smażymy jeszcze przez chwilę.
Ważne jest by nie dodawać tłuszczu do wody z makaronem, ponieważ sos później nie pokryje naszego spaghetti. Makaron wraz z sosem pomidorowo-krewetkowym wykładamy na talerze :)
mam nadzieję, że krewetki nie będą już Wam obce
rada taka by podać serwetki bo krewetki będzie trzeba obrać z pancerzy w czasie jedzenia
powodzenia i smacznego :)
dm.
photo by Jakub Wilczek
Coś dla mnie, zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńcieszy mnie to, dla mnie też :)
UsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńTe krewetki wręcz na mnie patrzą!
OdpowiedzUsuńJakie smakowite mniam :) !
OdpowiedzUsuń