poniedziałek, 28 października 2013

Gofry ze śmietaną i miodem


Nie było mnie tyle czasu. Sam nie wiem czemu, może mały kryzys, trochę brak czasu ... nie ma się co tłumaczyć :)
Mieszkam obecnie w Bukowinie Tatrzańskiej ... trochę odpoczywam od miasta a powrót na blog będzie dziś bardzo słodki, mam nadzieję, że lubicie gofry :)


składniki na 4 szt:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jaja (oddzielnie żółtka od białek)

- mała śmietana 36%
- łyżka cukru pudru
- garść świeżych borówek
- kilka łyżek płynnego miodu


Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki (proszek do pieczenia, sól, cukier puder i waniliowy), wszystko razem wymieszać. Dodać mokre składniki czyli żółtka, masło i mleko, zmiksować wszystko na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ostrożnie w naszą masę. Smażyć gofry w rozgrzanej na maksa gofrownicy. Usmażone odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Gofry podawać z bitą śmietaną, miodem i borówkami.

smacznego i powodzenia :)
dm


photo by Jakub Wilczek

2 komentarze:

  1. Obłęd! Ta śmietanka, miód i borówki.... głodny się zrobiłem.

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentują się znakomicie, nic dodać nic ująć! od razu mi się lato przypomniało :)

    OdpowiedzUsuń