czwartek, 16 maja 2013

Indie w domu czy tylko słoiki ? Test patak's

Jakiś czas temu otrzymałem bardzo ładnie opakowaną i z pomysłem przygotowaną paczkę od marki PATAK'S w której kilka słoików nowych produktów tej marki. Słoiki fajnie zabezpieczone. Wraz z produktami znajdował się tam też przewodnik dla blogera, czyli proponowane przepisy a także opisy nowych produktów kuchni indyjskiej.


Kuchnia indyjska kryje w sobie niepowtarzalność smaków i bogactwo aromatów, którym trudno się
oprzeć. Indie zamieszkuje wiele narodowości i społeczności, wyznawcy różnych religii, mówiący
innymi językami. Dlatego ta kuchnia należy do jednej z najbardziej urozmaiconych na świecie.
Tym, co łączy indyjskie dania, jest przede wszystkim bogactwo przypraw. Nadają one każdej
potrawie niepowtarzalny charakter.

Ale czy produkty patak's mają tą głębię indyjskich przypraw ?



Udało mi się skosztować 3 produktów a tylko z jednego zrobić potrawę. Czemu tylko z jednej, tego się zaraz dowiecie. Skosztowałem Średnio ostrych pickli czosnkowych, wkładając je do bułki od burgera smakują całkiem fajnie, choć są bardzo intensywnie. Drugim była Konfitura Mango Chutney ... okropnie słodka, ale miała coś w sobie, choć nie kupił bym jej gdybym nie dostał. No i na końcu przyszedł czas na Tikka Masala ... 200 gram ryżu ugotowanego metodą do sushi, pierś z kurczaka wraz z sosem, śmietana ... nie było to danie które bym powtórzył ... chyba nie jestem zwolennikiem kuchni indyjskiej, całego smaku utopionego w przyprawach ... sos mi nie smakował, ale to tylko słoik, żeby poczuć prawdziwe curry lub tikka masala musiał bym jechać do Indii :)

sumując: paczka bardzo ładnie przygotowana i produkty bardzo ładnie się prezentują, lecz smaki przesadzone, choć jeśli jest ktoś zwolennikiem szybkich obiadów i lubi tą kuchnie to niech robi co chce :)


4 komentarze:

  1. Ja kupowałam ich pastę Tandoori. Oczywiście się nie umywa do własnoręcznie robionej, ale i tak jest niezła. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Róbta co chceta ;)
    Ja bardzo lubie kuchnie indyjską, ale moze dlatego, że wiem, jak smakuje w oryginale. Obawiam sie, że jesli nie lubisz dużej ilości przypraw, to nawet oryginalna cie nie zachwyci. Ta kuchnia to ogromna ilość przypraw - przyprawy dodaje się dwa razy - na początku gotowania i pod koniec. Nie każdy lubi az tyle szczęścia na raz ;) Wolno ci sie nie zachwycić. Chociaz oczywiście słoik, to nie to samo, a to co mozna spróbować u nas, nijak sie ma do tego, co jada się tam. Tak, czy siak - dobrze, ze masz własne zdanie :)
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie bym spróbował prawdziwej kuchni indyjskiej, jeśli znasz takie miejsce w Łodzi lub Warszawie (okolicach) to jestem otwarty i bardzo chętnie zajrzę :)
      również pozdrawiam

      Usuń
  3. W Europie najlepszą kuchnię indyjską dostaniesz w Londynie :) A w Łodzi no cóż mamy Ganesh ale obstawiam ze tam kuchnia indyjska jest tak samo "indyjska" jak tajska jest "tajska" w Hot spoon. Choć akurat tam zaczynali nieźle, ale zaczęli się "dostosowywać" i kuchnia mocno straciła.

    OdpowiedzUsuń