poniedziałek, 11 marca 2013

Pappardelle z salami i chilli

Wiele osób wie, że strasznie lubię makarony. Jest to tak wdzięczny temat. Rodzajów makaronów jest strasznie dużo, do każdego makaronu można wymyśli kilka sosów .. to wyobraźcie sobie teraz ile jest dań z makaronem :) Jest to nieskończony temat do eksperymentów ... każdy może to robić, ile ludzi tyle pomysłów na kluchy :p
Miniony weekend był bardzo pozytywny ... bardzo miły wyjazd w gronie wspaniałych ludzi, którzy potrafią mobilizować do pracy. Na nowy tydzień mam dla Was taką moją improwizację na temat pappardelle :)

składniki na 1 porcję:
- 2 gniazda makaronu pappardelle
- około 10 plastrów salami paprykowego
- 1 żółta chili
- 1 pomidor
- 100 ml śmietanki 30%
- papryka słodka KAMIS
- sól morska i pieprz


Na samym początku wrzucamy pokrojone na pół salami na zimną patelnie, ustawiamy na ogniu. Tłuszcz znajdujący się w tej kiełbasie wytopi się i będzie idealny by usmażyć resztę składników. Gdy salami się podsmaży wrzucamy poszatkowaną chili bez pestek. Smażymy chwilę dla wydobycia ostrości. Obieramy pomidora ze skóry, kroimy w nieregularne kawałki i wrzucamy na patelnie.
W tym samym czasie wstawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy go al'dente. Gdy pomidory puszczą sok i się usmażą, zalewamy nasz sos śmietanką i redukujemy chwilę by zgęstniał. Doprawiamy solą, papryką, pieprzem. Gdy sos będzie gotowy wrzucamy ciepły odcedzony makaron. Mieszamy makaron z sosem na patelni i wykładamy na talerz.

smacznego :)
d.




1 komentarz:

  1. Salami - mniam, makaron - jeszcze większe mniam. Super przepis, na pewno się skuszę, zwłaszcza że wydaje się prosty w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń