- 8 średnich ziemniaków
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- pół białej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 250 g szpinaku świeżego
- 2 łyżki oliwy
- pieprz i sól PRYMAT
- śmietana kremówka
Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Cebulę w całości smażymy na suchej patelni by wydobyć aromat i wrzucamy do bulionu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek w łuskach, by wydobyć aromat i z aromatyzować oliwę. Po upływie około 4 min odkładamy czosnek, a na czosnkowej oliwie smażymy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli ziemniaki w bulionie są już miękkie, dodajemy usmażony szpinak i gotujemy jeszcze 5 min. Na końcu dodajemy kilka łyżek śmietany i ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem.
smacznego
d.
składniki są na około 3-4 osoby
coś mi się wydaje, że może być bardzo dobra ta zupka! :) dziękuję za przepis, spróbuję
OdpowiedzUsuńbardzo proszę :)
Usuńinteresujacy przepis :) nie lubie szpinaku w zadnej postaci, ale ciagle szukam i probuje dania w ktorym jednak ten szpinak mi choc troche posmakuje, wiec moze na Twoja zupe sie skusze :)
OdpowiedzUsuńmusisz się skusić :) jeśli mogę mówić na Ty. Szpinak jest mało wyraźny tutaj, więc coś dla Ciebie :)
Usuń