- 300 g mięsa z szynki lub łopatki
- jedna średnia cebula
- jedna zielona papryka
- groszek zielony 200 g
- 4 pomidory
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia lub oleju
przyprawy:
- sól
- kumin
- papryka słodka KAMIS
- oregano
- czosnek
1. Wszystkie składniki kroimy: mięso w kostkę około 1,5 cm, cebulę w piórka, paprykę w cienkie paski, pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w większe cząstki.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso ... gdy w garnku będzie znów gorąco wrzucamy cebulę i podsmażamy z mięsem. W odpowiedniej kolejności wrzucamy paprykę, groszek i na końcu pomidory
3. Usmażone i uduszone warzywa z mięsem zalewamy wodą, dodajemy ketchup i dusimy wszystko około 25 min (od zagotowania).
4. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce lub moździerzu dodając wszystkiego po 0,5 łyżeczki.
5. Gulasz doprawiamy naszym mixem przypraw.
można podawać z każdym wybranym dodatkiem
smacznego
d.
przyprawy w przepisie od KAMIS |
piekne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńaz zachciało mi się w tej pogodzie takiego rozgrzewającego gulaszu.