sobota, 12 stycznia 2013

Gulasz wieprzowy z groszkiem

Moim zdaniem, zima to idealny czas na dania jednogarnkowe ... po powrocie do rodziny mam podwórko :) teraz wędzie więcej zdjęć w plenerze ... nawet tym mniej przyjemnym - zimowym :)

- 300 g mięsa z szynki lub łopatki
- jedna średnia cebula
- jedna zielona papryka
- groszek zielony 200 g
- 4 pomidory
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia lub oleju
przyprawy:
- sól
- kumin
- papryka słodka KAMIS
- oregano
- czosnek


1. Wszystkie składniki kroimy: mięso w kostkę około 1,5 cm, cebulę w piórka, paprykę w cienkie paski, pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w większe cząstki.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso ... gdy w garnku będzie znów gorąco wrzucamy cebulę i podsmażamy z mięsem. W odpowiedniej kolejności wrzucamy paprykę, groszek i na końcu pomidory
3. Usmażone i uduszone warzywa z mięsem zalewamy wodą, dodajemy ketchup i dusimy wszystko około 25 min (od zagotowania).
4. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce lub moździerzu dodając wszystkiego po 0,5 łyżeczki.
5. Gulasz doprawiamy naszym mixem przypraw.

można podawać z każdym wybranym dodatkiem

smacznego
d.




przyprawy w przepisie od KAMIS



1 komentarz:

  1. piekne zdjęcia.
    az zachciało mi się w tej pogodzie takiego rozgrzewającego gulaszu.

    OdpowiedzUsuń