środa, 9 stycznia 2013

Biszkopt z kremem

Taka pogoda za oknem, że nie wiadomo co robić ... więc ja chyba wolę herbatę i ciastko :) A chyba nic bardziej prostego niż biszkopt z kremem al'a tiramisu.


- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 100 g mąki tortowej
- serek mascarpone
- śmietana kremówka 36% 200 ml


Biszkopt:
1. Oddzielamy żółtko od białek z wszystkich jaj.
2. Mieszamy dwa żółtka z proszkiem.
3. Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodając 4 łyżki cukru ciągle mieszamy. Gdy piana będzie i sztywna i słodka dodajemy mieszankę z żółtkami, mąkę i pół łyżeczki cynamonu.
4. Masę wykładamy w kokilki do sufletów i pieczemy 30 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Krem:
1. Ubijamy śmietanę na sztywną pianę z łyżką cukru.
2. Żółtka ucieramy z cukrem w kąpieli wodnej, czyli na garnek z małą ilością gotującej się wody nakładamy metalową miskę a do miski wbijamy żółtka i ucieramy z cukrem około 8 min.
3. Utarte żółtka łączymy z serkiem mascarpone a następnie z ubitą śmietaną.

Biszkopt po upieczeniu i ostygnięciu kroimy na trzy plastry, każdy z nich przekładamy kremem.
To moja propozycja ... lecz będzie mi miło jak oddzielne przepisy posłużą jako inspiracja do innych deserów.

smacznego
d.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam biszkopty z kremem, pycha :)
    Zapraszam do siebie :)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie smacznie!

    OdpowiedzUsuń