- cały kurczak oczyszczony, ok 2 kg
- wątróbka drobiowa 300 g
- połowa chałki
- pół kostki masła
- pęczek kopru
- sól i pieprz
- jedno jajo
- szklanka mleka
1. Kurczaka myjemy i osuszamy. Obsypujemy solą i pieprzem i wkładamy na 30 min do lodówki.
2. W tym czasie namaczamy chałkę w mleku, gdy chałka się moczy mielimy w maszynce umytą wątróbkę a następnie namoczoną chałkę.
3. Ucieramy żółtko z połową masła a białko ubijamy na sztywną pianę.
4. Łączymy wszystkie składniki dodając do wątróbki, chałkę, utarte żółtko, posiekany koperek i na samym końcu ostrożnie pianę z białek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i trybujemy usuwając żebra. Faszerujemy kurczaka naszą mieszanką i zaszywamy nitką lub wykałaczkami. Na samym końcu smarujemy kurczaka z góry resztą masła.
6. Pieczemy naszą tuszkę w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 70 min, podlewając go wytopionym tłuszczem co 20 min.
powodzenia i smacznego
d.
szybko zniknął :) |
zdjęcia wykonane dzięki współpracy z MWW Studio - Jakub Wilczek
Obłędnie złocisty, pycha;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takiego kurczaka, cała moja rodzina uwielbia:-)
OdpowiedzUsuń