- płat śledzia solonego
- cebulka dymka
- cebula biała
- oliwa z oliwek
- ćwiartka cytryny
- 3 ziarna gorczycy
- 2 ziarna ziela angielskiego
(proporcje do jednego dużego fileta)
1. Śledzia moczymy przez 40 min w mleku. Jeśli nie mamy pewność skąd jest śledź i w jakich warunkach był przetrzymywany to moczymy go około 2 h w lodówce.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do miski i solimy obficie. Cebula puszcza sok i zawartą gorycz. Następnie wyciskamy ją przez ściereczkę lub dociskając w misce.
3. Kroimy wymoczonego śledzia na dowolne kawałki i układamy już na gotowym półmisku lub w słoiczku.
4. Dymkę siekamy w drobną kostkę.
5. Na śledzia wykładamy cebulę i dymkę, a także nasze ziarna. Zalewamy obficie oliwą z oliwek tłoczoną na zimno a także skrapiamy sokiem z cytryny.
smacznego
d.
zdjęcia wykonane dzięki współpracy z MWW Studio - Jakub Wilczek
mmm... fajny śledzik :)
OdpowiedzUsuńśledzie to podstawa na świątecznym stole ;)
OdpowiedzUsuń