poniedziałek, 29 października 2012

Udko z kurczaka i puree z brokułów.

Chciałbym podzielić się z wami bardzo prostym przepisem, którego nauczyłem się na warsztatach. Pasuje on idealnie na dzisiejszy obiad.
Tak na prawdę to wiele osób nie docenia wszystkich części tuszki kurczaka. Idziemy na łatwiznę - pierś. Bo łatwo, bez trybowania, nawet czasem już oczyszczone ... zapominamy np o udkach ... sam kiedyś bardzo nie lubiłem pieczonych udek czy skrzydełek (może moja babcia nigdy nie umiała ich dobrze zrobić ;p) ale zapewniam Was, że to mi smakowało, zapraszam

- udko z kurczaka
- sok z 2 pomarańczy
- brokuł
- 3 łyżki masła
- mix sałat (takie jak lubimy)
- papryka słodka
- sól, pieprz
- oliwa z drugiego tłoczenia


Udko z kurczaka myjemy i oczyszczamy, następnie rozgrzewamy łyżkę oliwy (nie za dużo, bo liczymy na wytopienie się tłuszczu ze skórki) i smażymy udko z wszystkich stron zaczynając od strony skóry. Doprawiamy solą i zalewamy sokiem z pomarańczy. Dusimy udko około 15 min. Po upływie tego czasu wykładamy mięso na blaszkę z papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 min.
Sok, który został na patelni redukujemy do gęstego sosu.

Do garnka wkładamy dwie łyżki masła i umyty i podzielony na różyczki brokuł. Dusimy pod przykryciem. Gdy brokuł będzie miękki, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na gładką masę na końcu dodając łyżkę masła.

Upieczone udka układamy na sałatach, polewając sosem, podajemy wraz z puree.

Smacznego
D.


6 komentarzy:

  1. To puree to swietna alternatywa dla ziemniakow!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie wygląda...wielobarwnie ... a intuicja kulinarna podpowiada mi , że smakuje doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne to puree, bo ma świetny kolor. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aromatyczna pierś i ciekawy pomysł na puree :) świetny rodzinny obiad

    OdpowiedzUsuń