fot. MWW Studio Jakub Wilczek |
- czerwona cebula (kilogram)
- miód (dwie łyżki)
- konfitura z czarnej porzeczki (dwie łyżki)
- oliwa
Cebulę kroimy w kostkę lub według uznania. Im mniejsze kawałki tym więcej soku puszcza, wraz z sokiem cukry, które się karmelizują. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulą około 50 min, tak by puściła soki.
Pod koniec smażenia dodajemy miód i karmelizujemy przez 15 min. Pod sam koniec dodajemy dżem lub konfiturę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
Gorący przetwór podajemy natychmiast lub studzimy i wkładamy do słoiczków.
Z 1 kg wychodzi jeden słoiczek :) taka smutna prawda, ale pamiętajmy, że to nie dżem na półce, gdzie z 30 g owoców robi się 100 g :)
Smacznego
Zdjęcia wykonane dzięki nawiązanej współpracy z MWW Studio Jakub Wilczek.
Szczerze polecam :) Facebook
Uwielbiam...
OdpowiedzUsuńzimą do mięsa niezastąpiona,a i do tarty nieraz się przyda :)
byle bym nie zapomniał cebuli zakupić :)
Polecam po pokrojeniu cebuli,nie tylko własnoręcznie,ale raczej w jakiejś maszynce położyć ją na kuchennej ścierce,zasypać solą,zawinąć i wycisnąć sok.Wtedy traci ten gorzki smak :)
OdpowiedzUsuńChodź czerwona cebula ma inny smak już :)
właśnie tego szukałam.a zdjęcia również apatyczne :)
OdpowiedzUsuńmc2Aga, zdjęcia raczej chyba apEtyczne :)
OdpowiedzUsuń