czwartek, 30 sierpnia 2012

Konfitura z czerwonej cebuli

fot. MWW Studio Jakub Wilczek
Są przepisy, które trzeba sobie odświeżać ... pamiętacie konfiturę ? Dziś w trochę innej odsłonie, mam nadzieję, że Wam się spodoba.

- czerwona cebula (kilogram)
- miód (dwie łyżki)
- konfitura z czarnej porzeczki (dwie łyżki)
- oliwa

Cebulę kroimy w kostkę lub według uznania. Im mniejsze kawałki tym więcej soku puszcza, wraz z sokiem cukry, które się karmelizują. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulą około 50 min, tak by puściła soki.
Pod koniec smażenia dodajemy miód i karmelizujemy przez 15 min. Pod sam koniec dodajemy dżem lub konfiturę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
Gorący przetwór podajemy natychmiast lub studzimy i wkładamy do słoiczków.

Z 1 kg wychodzi jeden słoiczek :) taka smutna prawda, ale pamiętajmy, że to nie dżem na półce, gdzie z 30 g owoców robi się 100 g :)

Smacznego



Zdjęcia wykonane dzięki nawiązanej współpracy z MWW Studio Jakub Wilczek.
Szczerze polecam :) Facebook

4 komentarze:

  1. Uwielbiam...
    zimą do mięsa niezastąpiona,a i do tarty nieraz się przyda :)
    byle bym nie zapomniał cebuli zakupić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam po pokrojeniu cebuli,nie tylko własnoręcznie,ale raczej w jakiejś maszynce położyć ją na kuchennej ścierce,zasypać solą,zawinąć i wycisnąć sok.Wtedy traci ten gorzki smak :)

    Chodź czerwona cebula ma inny smak już :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie tego szukałam.a zdjęcia również apatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mc2Aga, zdjęcia raczej chyba apEtyczne :)

    OdpowiedzUsuń