wtorek, 5 czerwca 2012

Sznytka z schabem i karmelizowaną cebulą

Już niebawem Euro, czy chipsy i popcorn wystarczy ? Ja proponuję tę sprawę rozwiązać wieprzowiną, która się niesamowicie dobrze nadaje przed telewizor .. zapraszam do zrobienia SZNYTEK Z SCHABEM I CEBULĄ

- chleb żytni
- schab
- rukola
- masło czosnkowe
- sól, pieprz
- smalec
- cebula czerwona
- miód



Schab rozbijamy na około pół centymetrowy kotlet. Oprószamy solą i pieprzem. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię ze smalcem. Smażymy z każdej strony po 2 minuty przewracając dwa razy. Przed ostatnim obróceniem układamy kawałek masła by się rozpuściło. Gdy mięso się usmaży, odkładamy je by odpoczęło.

Na patelnie po smażeniu schabu kładziemy poszatkowaną cebulę z piórka i dusimy dość długo (około 20 min) by jej naturalne cukry się skarmelizowały. Następnie dodajemy łyżkę miodu i karmelizujemy jeszcze około 5 min.

Chleb kroimy w prostokątne kanapeczki, kładziemy rukolę, pokrojony schab i ciepłą skarmelizowaną cebulę.

Smacznego i miłego oglądania meczów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz