niedziela, 6 maja 2012

Szczupak i salsa z pomidorów


Ryby czychają na nasze życie ... ości, tłuszcz ... nie wiadomo czym były karmione itp ... lecz mimo to są wyśmienite i są prawie jedynym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 i 6, które są korzystne dla nas, tak więc moja propozycja na SZCZUPAKA Z SALSĄ.

- dwa dzwonka szczupaka
- pół cytryny
- sól, pieprz, estragon
- średni pomidor
- szczypior
- pół ząbka czosnku
- pół małej cebuli
- oliwa z oliwek
- suszony imbir

Rybę solimy, posypujemy pieprzem, estragonem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidora parzymy i obieramy ze skóry. Pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę i szczypior także siekamy w drobną kostkę. Czosnek rozgniatamy w moździerzu lub kroimy na miazgę. Łączymy wszystkie składniki salsy, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i imbiru a także skraplamy sokiem z cytryny.
Szczupaka smażymy na oliwie z obu stron przez chwilę. Usmażone dzwonka rozkładamy na talerzu i przykrywamy salsą.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. trafione smakowo w 100%
    Mam taki fajny przepis na dorsza chyba z tego,co dobrze pamiętam- podrzucę Ci kiedyś :)

    P.s

    Pamiętam o kawie, jednak jestem cały czas zabiegana teraz

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Rarytas, nie lubię ryb, ale ta wygląda super!

    OdpowiedzUsuń