niedziela, 6 maja 2012
Szczupak i salsa z pomidorów
Ryby czychają na nasze życie ... ości, tłuszcz ... nie wiadomo czym były karmione itp ... lecz mimo to są wyśmienite i są prawie jedynym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 i 6, które są korzystne dla nas, tak więc moja propozycja na SZCZUPAKA Z SALSĄ.
- dwa dzwonka szczupaka
- pół cytryny
- sól, pieprz, estragon
- średni pomidor
- szczypior
- pół ząbka czosnku
- pół małej cebuli
- oliwa z oliwek
- suszony imbir
Rybę solimy, posypujemy pieprzem, estragonem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidora parzymy i obieramy ze skóry. Pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę i szczypior także siekamy w drobną kostkę. Czosnek rozgniatamy w moździerzu lub kroimy na miazgę. Łączymy wszystkie składniki salsy, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i imbiru a także skraplamy sokiem z cytryny.
Szczupaka smażymy na oliwie z obu stron przez chwilę. Usmażone dzwonka rozkładamy na talerzu i przykrywamy salsą.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
trafione smakowo w 100%
OdpowiedzUsuńMam taki fajny przepis na dorsza chyba z tego,co dobrze pamiętam- podrzucę Ci kiedyś :)
P.s
Pamiętam o kawie, jednak jestem cały czas zabiegana teraz
Pozdrawiam
Rarytas, nie lubię ryb, ale ta wygląda super!
OdpowiedzUsuń