wtorek, 24 kwietnia 2012

Tarta z kurczakiem pod konfiturą cebulową

Obiecywałem, więc i jest - TARTA Z KURCZAKIEM POD KONFITURĄ CEBULOWĄ.

- gotowe kruche ciasto
- pierś z kurczaka
- ser pleśniowy z błękitną pleśnią
- ocet balsamiczny
- duży ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- śmietana 18%
- 3 jaja kurze
- sól, pieprz, majeranek
konfitura cebulowa według mojego przepisu

Kurczaka marynujemy w occie, czosnku (rozdrobnionym), oliwie i majeranku. Wkładamy tak zamarynowanego do lodówki na 1 godzinę (jeśli zależy nam na czasie może być 30 min). Rozgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni. Pieczemy kurczaka przez 20 min. Po upieczeniu wyjmujemy mięso by "odpoczęło". Kiedy ostygnie kroimy w kostkę około centymetr na centymetr.
Kruche ciasto wykładamy na specjalną brytfankę do pieczenia tart i nakłuwamy widelcem. Wkładamy nasze ciasto na 10 min do piekarnika (rada: warto wyłożyć ciasto pergaminem i zasypać kaszą lub grochem, by nam nie zmieniło kształtu). Po podpieczeniu wyjmujemy wraz z pergaminem groch i wykładamy spód ciasta konfiturą, następnie kurczakiem i serem pleśniowym, wszystko zalewamy masą z jajek, śmietany (około 200g) doprawioną solą i pieprzem. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika (o tej samej temperaturze) na około 20 min, aż jajka się zetrą, a tarta zarumieni się z wierzchu. Po 20 min wyłączamy piekarnik a cisto zostawimy jeszcze chwilę w ciepłym piekarniku. Tartę podajemy na ciepło.

Moja propozycja podania to duet w towarzystwie sałaty wiosennej z cytrynowym vinigretem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz