wtorek, 24 kwietnia 2012

Konfitura cebulowa

Nie macie pomysłu co dodać do pasztetu, sałatki czy pomidora ... mam nadzieję że moja KONFITURA CEBULOWA rozwiąże Wasz problem.

- dwie średnie cebule zwykłe
- jedna cebula czosnkowa
- kilka łyżek octu winnego
- garść cukru brązowego
- szczypta soli
- oliwa

Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub półksiężyce. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cebulę i odrobinę solimy, smażymy do momentu aż cebula będzie lekko brązowa i przede wszystkim miękka.
Dodajemy ocet winny i cukier cały czas mieszając. Zwiększamy ogień. Czekamy aż cukier się rozpuści, ocet trochę odparuje a cebula będzie kleista i skarmelizowana. Przekładamy konfiturę do słoiczka lub czekamy aż wystygnie na patelni by dodać ją jako dodatek do ulubionych dań.

Ja zastosuję ją w Tarcie z kurczakiem, która także niebawem znajdzie się na Live to EAT.

1 komentarz:

  1. maglowiec.blogspot.com

    Ocenia różne blogi, o modzie, sztuce, fotografii i GOTOWANIU!
    Podbiłeś nasze serce, i chcemy napisać o Twoim blogu?

    Wyrażasz zgodę?


    maglowiec@gmail.com

    OdpowiedzUsuń