Zielono mi ....drzewa coraz bardziej zielone, ogródki kolorowe a u mnie SPAGHETTI Z SZPINAKIEM I ORZECHAMI NERKOWCA
- makaron spaghetti (ja używam Durum)
- szpinak świeży
- śmietana 12%
- jajo kurze
- około 60 gram orzechów nerkowca
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub olej z suszonych pomidorów
- ser pleśniowy z zieloną pleśnią (około 50 g)
Makaron spaghetti gotujemy al dente. Szpinak płuczemy zimną wodą i odciskamy, następnie kroimy lub drzemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy nasz szpinak, on przez około 5 min musi się smażyć. W momencie kiedy szpinak już nie jest puszystą sałatką tylko "papką" dodajemy rozgnieciony i pokrojony ząbek czosnku. Gdy szpinak nabędzie aromat naszego czosnku to dodajemy jedno jajko, soli i wsypujemy trochę pieprzu. Doprowadzamy do tego by jajo się lekko ścięło. Szpinak zalewamy 5 łyżkami śmietany.
Makaron układamy na talerzu, nakładamy szpinak, posypujemy rozdrobnionym serem pleśniowym i posiekanymi orzechami.
Smacznej zieleni :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz