niedziela, 29 kwietnia 2012

Kuskus z wieprzowiną i bakłażanem

Kupiłem bakłażana i nie bardzo wiedziałem co mam zrobić z nim, ale natchnęło mi i o to jest: KUSKUS Z WIEPRZOWINĄ I BAKŁAŻANEM

- pół bakłażana
- kawałek schabu jak na kotlet
- szklanka kaszy kuskus
- sól, pieprz
- sos sojowy
- oliwa
- pół cebuli

Kaszę przygotowujemy w sposób podany na opakowaniu.
Kroimy bakłażana w 0,5 centymetrowe talarki, kładziemy na talerzu i obsypujemy solą.
Mięso kroimy w cieniutkie paseczki i także obsypujemy solą i pieprzem. Patelnie rozgrzewamy z oliwą i smażymy na niej mięso. Gdy mięso będzie usmażone zdejmujemy je z patelni i na pozostałości oliwy smażymy plastry bakłażana. Gdy warzywo jest usmażone dodajemy do niego pokrojoną cebulę,  mięso. W momencie gdy cebula się podsmaży wsypujemy już przygotowaną kaszę. Wszystko razem mieszamy. Kropimy sosem sojowym i nadal mieszamy, gdy kasza zgęstnieje przekładamy na talerz.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. Trafione na dziś!Po prostu Twój blog narzuca mi co będę jeść :)Co jest bardzo pozytywne :)
    Tak dawno tutaj nie byłam,a zmiana wyglądu super tu wygląda!

    Pozdrawiam
    Anna

    OdpowiedzUsuń