Dość już tego smęcenia, chciałem się podzielić z Wami nie zbyt jedną zupą, która podbiła serca nie jednej osobie np w czasie Restaurant Day :)
składniki na 4 porcje
- doniczka bazylii
- duża paczka około 500 g szpinaku
- bulion warzywny (800 ml)
- ziarenka słonecznika
- ząbek czosnku
- masło
- sól, pieprz
Szpinak myjemy, odsączamy i wyciskamy z wody. Smażymy go na maśle. Doprawiamy. Gdy straci swoją objętość dodajemy do niego czosnek starty na tarce, pół pęczka bazylii, dusimy chwilę i zalewamy bulionem, gotujemy około 15 min. Wszystko razem blendujemy w garnku. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Zupę wylewamy na talerz, posypujemy słonecznikiem i dekorujemy bazylią.
smacznego
d.
krem ten bardzo dobrze współgra na talerzu wizualnie i smakowo z kremem z pomidorów :)
photo by Jakub Wilczek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz