czwartek, 2 maja 2013

Zupa krem szpinakowy

Czas tak szybko leci ... mija już 3 tydzień jak pracuje w nowej angielskiej restauracji w Łodzi ... fantastyczne przeżycie z fenomenalnymi ludźmi ... rzadko tu bywam, ale to tylko dlatego, że praca wypełnia mi cały czas :)
Dość już tego smęcenia, chciałem się podzielić z Wami nie zbyt jedną zupą, która podbiła serca nie jednej osobie np w czasie Restaurant Day :)

składniki na 4 porcje
- doniczka bazylii
- duża paczka około 500 g szpinaku
- bulion warzywny (800 ml)
- ziarenka słonecznika
- ząbek czosnku
- masło
- sól, pieprz

Szpinak myjemy, odsączamy i wyciskamy z wody. Smażymy go na maśle. Doprawiamy. Gdy straci swoją objętość dodajemy do niego czosnek starty na tarce, pół pęczka bazylii, dusimy chwilę i zalewamy bulionem, gotujemy około 15 min. Wszystko razem blendujemy w garnku. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Zupę wylewamy na talerz, posypujemy słonecznikiem i dekorujemy bazylią.

smacznego
d.

krem ten bardzo dobrze współgra na talerzu wizualnie i smakowo z kremem z pomidorów :)



photo by Jakub Wilczek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz