- owoc granatu
- śmietana kremówka 36%
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g mąki tortowej
- cynamon PRYMAT
Biszkopt:
1. Oddzielamy żółtko od białek z wszystkich jaj.
2. Mieszamy dwa żółtka z proszkiem.
3. Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodając 4 łyżki cukru ciągle mieszamy. Gdy piana będzie i sztywna i słodka dodajemy mieszankę z żółtkami, mąkę i pół łyżeczki cynamonu.
4. Masę wykładamy w kokilki do sufletów i pieczemy 30 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Śmietana:
1. Kremówkę ubijamy z sztywną pianę z 4 łyżkami cukru.
Syrop:
1. Wybieramy pestki z granatu. Do syropu używamy tylko połowy z nich.
2. Zagotowujemy 150 ml wody wraz z granatem i 2 łyżkami cukru.
3. Gotujemy aż granat będzie miękki a syrop zabarwi się na czerwono i nabierze aromatu owocu.
Torcik:
1. Upieczony biszkopt kroimy na 3 plastry.
2. Każdy plaster nasączamy syropem i przekładamy kremem.
3. Wszystkie plastry nakładamy na siebie.
4. Boki biszkoptu smarujemy resztą śmietany a na wierzch układamy pestki granatu.
powodzenia i smacznego
d.
zdjęcia wykonane dzięki współpracy z MWW Studio - Jakub Wilczek
Wygląda ładnie. Miałam zamiar zrobić Pavlową z granatem, może mi się uda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, norowocznie
śliczny mini torcik :)
OdpowiedzUsuńWspaniały :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda w tych kolorach :)