środa, 7 listopada 2012

Sałatka z pieczoną cebulą

Dawno temu jeden z moich znajomych Grzesiu Łapanowski nauczył mnie łączyć różne smaki ... słodki lubi gorzki, kwaśny lubi słodki, ostry lubi kwaśny itd ... dzięki tej wiedzy powstał ten przepis. Mam nadzieję, że Wy też nie boicie się łączyć smaków w kuchni.
sałatka z pieczoną cebulą

- czerwona cebula
- gruszka
- garść rukoli
- serek kozi
- limonka lub cytryna


Cebulę razem z gruszką wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około 20 min.
Po upieczeniu obieramy gruszkę i cebulę ... cebula ładnie nam się dzieli a gruszkę kroimy w ulubione kształty.
Na talerzu układamy rukolę którą skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny. Na rukolę nakładamy nasz ser, cebulę i gruszkę.

Prosta a jakże bogata
Smacznego
D.






zdjęcia wykonane dzięki współpracy z MWW Studio - Jakub Wilczek

3 komentarze:

  1. Elegancko sie prezentuje. A polaczenie smakow faktycznie niecodzienne, ale warto czasem zboczyc z utartego szlaku - nigdy nie wiadomo, co sie przy okazji odkryje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie ta kompozycja smaków zgrywa się idealnie ... uwielbiam gruszkę w towarzystwie koziego sera :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosta i niezwykle elegancka! :)

    OdpowiedzUsuń