- 2 filety z kaczki
- marchew i pietruszka pokrojona w drobne paski 300g
- marchewka pokrojona w kostkę 300 g
- 2 gałązki rozmarynu
- ząbek czosnku
- świeży imbir
- masło 250 g
- opakowanie ciasta filo
- natka pietruszki
- tymianek
- sól, pieprz
Myjemy filety i mielimy przez najdrobniejszą siatkę w maszynce. Smażymy na dwóch łyżkach masła, następnie dodajemy czosnek utarty z solą, włoszczyznę pokrojoną w paski oraz igły z jednej gałązki rozmarynu.. Dusimy od przykryciem aż mięso stanie się miękkie, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku.
Ciasto filo kroimy na paski około 5-6 cm. Jeden pasek ciasta smarujemy roztopionym masłem, kładziemy na niego drugi pasek ciasta. Na tak przygotowane ciasto kładziemy łyżeczkę farszu, zwijamy w trójkąt. Uformowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni około 20 minut.
Marchewkę w kostce podsmażamy na maśle ze świeżym imbirem i ziołami, po czym układamy na niej lub obok przygotowane ciepłe pierożki.
Smacznego
D.
zdjęcia wykonała Kulinarna Piniata na warsztatach
mniam, mniam, mnia! :]
OdpowiedzUsuńale smacznie tu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuń