sobota, 3 listopada 2012

Ogórki konserowowe

Tak ja obiecywałem, jedziemy dalej z naszymi wekami ... pikle, ogórki ... zwał jak zwał, ale rodzai jest strasznie dużo. Ja np nie lubię kiszonych a konserwowe i np w musztardzie uwielbiam . albo małosolne :)
Jakie są Wasze ulubione ? Mam nadzieję, że po tym przepisie ulubionymi będą OGÓRKI KONSERWOWE.

- ogórki gruntowe zielone
- pieprz czarny
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek
- koper
- chrzan korzeń
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 2 łyżeczki soli
- 5 łyżeczek cukru


Ogórki oczyszczamy i układamy w słoikach (zalewy wystarcza mniej więcej na 3-4 słoiki ogórków). Do każdego słoika wciskamy dodatkowo 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, ząbek czosnku, kawałek kopru i mniejszy korzeń chrzanu.
Żeby przygotować zalewę go ogórków gotujemy w garnku wodę z octem, solą i cukrem.
Zalewamy przygotowaną zalewą (gorącą) słoiki i zakręcamy. Wszystkie słoiki wkładamy do dużego garnka z letnią wodą i gotujemy (proces pasteryzacji) około 10 min.
Mam nadzieję, że się uda :)

Powodzenia
D.








zdjęcia wykonane dzięki współpracy z MWW Studio - Jakub Wilczek

2 komentarze:

  1. piękne zdjęcia !:) Ja niestety nie lubię ogórków konserwowych, bo przeszkadza mi w nich ocet. Najbardziej uwielbiam małosolne i średnio kiszone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też bardzo lubię :) i jeszcze takie średnio twarde :)
      pozdrawiam Asia :)

      Usuń