Jakie są Wasze ulubione ? Mam nadzieję, że po tym przepisie ulubionymi będą OGÓRKI KONSERWOWE.
- ogórki gruntowe zielone
- pieprz czarny
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek
- koper
- chrzan korzeń
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 2 łyżeczki soli
- 5 łyżeczek cukru
Ogórki oczyszczamy i układamy w słoikach (zalewy wystarcza mniej więcej na 3-4 słoiki ogórków). Do każdego słoika wciskamy dodatkowo 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, ząbek czosnku, kawałek kopru i mniejszy korzeń chrzanu.
Żeby przygotować zalewę go ogórków gotujemy w garnku wodę z octem, solą i cukrem.
Zalewamy przygotowaną zalewą (gorącą) słoiki i zakręcamy. Wszystkie słoiki wkładamy do dużego garnka z letnią wodą i gotujemy (proces pasteryzacji) około 10 min.
Mam nadzieję, że się uda :)
Powodzenia
D.
zdjęcia wykonane dzięki współpracy z MWW Studio - Jakub Wilczek
piękne zdjęcia !:) Ja niestety nie lubię ogórków konserwowych, bo przeszkadza mi w nich ocet. Najbardziej uwielbiam małosolne i średnio kiszone:)
OdpowiedzUsuńja też bardzo lubię :) i jeszcze takie średnio twarde :)
Usuńpozdrawiam Asia :)