niedziela, 1 lipca 2012

Wątróbka z sosem malinowym na sałacie

Dziś ostatni dzień castingów do Master Chef ... czekam cały czas na telefon. A tym czasem przepis zaczerpnięty z Warsztatów Kulinarnych na danie, które odważyłem się przygotować w Krakowie dla Szefa Kuchni Rafała Targosza ... WĄTRÓBKA Z SOSEM MALINOWYM NA SAŁACIE, zapraszam :)

- wątróbka drobiowa 200 g
- miód 40 g
- mąka pszenna
- maliny świeże  200 g
- wino czerwone półwytrawne (najlepiej z owoców leśnych)
- mix sałat (takie jakie lubimy)
- sól
- pieprz w młynku
- masło 130 g
- mleko 300 ml

Wątróbki namaczamy w mleku i odstawiamy.
Miód karmelizujemy na patelni, dodajemy maliny. Czekamy aż maliny chwilę się podsmażą i puszczą sok, gdy to nastąpi wlewamy pół szklanki wina. Sos powinien się zredukować, czyli zgęstnieć, nabrać aromatu.
Masło klarujemy i smażymy na nim osuszone i oprószone mąką wątróbki. Gdy wątróbki średnio się zrumienią odkładamy na bok wy odpoczęły. Na talerzu rozkładamy sałatę, następnie kładziemy kawałki wątróbek, polewamy sosem i dekorujemy świeżymi malinami. Na samym końcu doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego
dm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz