Jedno z dań z Warsztatów .. w sumie tak proste i smaczne, że warto się nim podzielić :)
- filet z dorsza 500g
- cebula dymka, 2
- czerwona papryka, 1
- pół pęczka kopru
- pół pęczka natki pietruszki
- 4 kromki chleba tostowego bez skóry
- suszona bazylia
- jajo kurze
- sól, pieprz
- bułka tarta
- bób 300g
- boczek wędzony 100g
- cebula biała 100g
- 2 ząbki czosnku
- olej
Filet z dorsza posolić i popieprzyć, ułożyć na papierze do pieczenia, piec 20 min w temperaturze 200 stopni. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie, pokroić dorsza oraz wszystkie warzywa kostkę, pokruszyć chleb, dodać a następnie wymieszać z jajkiem tak aby połączyć wszystkie składniki. Pozostawić na godzinę w lodówce. Jeśli chcemy by krokieciki były lepsze, kroimy wszystko z drobną kostkę.
Masę formujemy w niewielkie kulki, panierujemy w bułce tartej i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Skrapiamy oliwą i piecze 10 min w temperaturze 220 stopni.
Bób gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy ugotowany bób i doprawiamy. Krokieciki po upieczeniu układamy na bobie i podajemy.
Smacznego
D.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz