niedziela, 22 kwietnia 2012

Spaghetti w pomidorach

Makarony to rozległa podróż kulinarna. Chciałbym jednak podzielić się z Wami moim kawałkiem tej podróży a mianowicie - SPAGHETTI W POMIDORACH Z KURCZAKIEM I CHILI


- makaron spaghetti 
- puszka pomidorów
- papryczka chili
- pierś z kurczaka
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- suszona bazylia, oregano, sól

Pierś z kurczaka marynujemy w occie balsamiczny i rozgniecionym czosnku (nie kroimy jej, ewentualnie na dwie mniejsze części). Wkładamy na 30 min do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Papryczkę chili przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Połówkę kroimy drobno i smażymy na oliwie  a druga połowa zostaje o dekoracji.
Makaron spaghetti dotujemy al dente w lekko słonej wodzie.
Pomidory wykładamy na patelnie z zeszkloną papryczką. Doprowadzamy do wrzenia. W momencie kiedy sos się nam dusi, nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Pierś z kurczaka wykładamy na naczynie żaroodporne i wkładamy do pieca na 20 min. W momencie gdy kurczak jest upieczony (brązowy z wierzchu i miękki w środku) wykładamy go z piekarnika by odpoczął.
Wracamy do sosu, który już troszkę odparował i jest gęstszy. Doprawiamy go suszoną bazylią i oregano i solą. 
Ugotowany makaron wykładamy na talerz pokrywając go sosem, następnie kurczaka kroimy w 0,5 centymetrowe plastry i układamy na sosie, posypujemy resztą papryczki chili i liśćmi bazylii.
Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Dobry pomysł na blog, jest jednak kilka rzeczy, które mocno mnie odpychają.
    Primo: literówki - zalecam większą koncentrację na tekście przed opublikowaniem.
    Następnie: Fonty - do wymiany (nie mają polskich znaków), tło - kiepsko wypada sidebar na nim.
    Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń